Tekst Herman Schreurs

Eindelijk! Dit jaar kon het weer, elkaar in levende lijve ontmoeten. En we konden delen wat we als Responsorganisatie Milieu- en Stralingsincidenten van het RIVM zoal doen.  

Het is enorm waardevol je netwerk in te kunnen zetten als je hulp nodig hebt.

Weten wat we aan elkaar hebben en welke vragen er aan het RIVM gesteld kunnen worden is van onschatbare waarde op die momenten dat er gehandeld moet worden. Het is enorm waardevol je netwerk in te kunnen zetten als je hulp nodig hebt. En dat hadden we. Op 24 februari jl. viel Rusland Oekraïne binnen. De ongevalsorganisatie straling werd direct ingezet omdat de inval ook in de zogenaamde 'exclusion zone' rondom Tsjernobyl plaatsvond. Die dag, en de dagen daarna ontstond er een informatie- en duidingsbehoefte. 

Een goed en betrouwbaar netwerk van personen en organisaties waarop je kunt terugvallen is dan van onschatbare waarde. Dat netwerk bouwen we in de koude fase op, zoals op de RIVM responsdag, maar ook in het project versterking MOD-GAGS-AGS bijvoorbeeld. We raken op de hoogte van elkaars kennis en weten gezichten aan namen en namen aan organisaties te koppelen. Daarom in deze Altijd Alert verschillende bijdragen over dat netwerk en het belang elkaar te kennen en ontmoeten. 

Verder kunt u in dit nummer van Altijd Alert weer lezen wat de Responsorganisatie Milieu- en Stalingsincidenten onderzoekt en wat de uitkomsten daarvan zijn. Daarnaast bevat het informatie over inzetten die wij hebben gehad. 

Hierdoor leert u ons nog beter kennen en weet u waarop u kunt rekenen als u een beroep wilt doen op onze Responsorganisatie.